top of page

2024 г. ли е годината, в която трябва да преминеш към твърда козметика?

Актуализирано: 17.07


Грижата за кожата е изминала дълъг път от времето на скромното парче сапун. От душ-гелове до мусове за баня - пазарът на продукти за грижа за кожата е пълен с възможности. Но през последните години изглежда, че се връщаме към това, което някога сме познавали, преоткриваме и инвестираме повече в твърдите козметични барове в името на минимализма и устойчивостта.


Но какво толкова устойчиво има в грижата за кожата под формата на барчета?

Ами, започва с предотвратяването на изхвърлянето на пластмасови опаковки на сметището, но всъщност става дума за много повече.


"В общи линии твърдата красота има по-малък вреден отпечатък от течната. Например, баровете за грижа за кожата на Solidifique имат въглероден отпечатък повече от десет пъти по-нисък (8%) от този на еквивалентния течен продукт. Причината за това е очевидна - твърдите продукти изискват много по-малко опаковки и благодарение на това, че не съдържат вода, те не се нуждаят от пластмасови опаковки" обяснява технологът на компанията за красота и начин на живот с нулеви отпадъци.


Абсурдно е, че традиционните козметични продукти се произвеждат и транспортират със 70-95% съдържание на вода, а след това се се използват в помещение, където водата тече буквално на чешмата. Защо просто да не купуваме нещата, от които се произвежда продуктът и да намалим потребителските си отпадъци, както и въглеродните си в същото време?



Някои пазари са по-склонни да изследват твърдата красота от други. В Япония твърдите почистващи продукти за лице са едни от най-популярните, а в Германия потребителите са възприели твърди и голи продукти без опаковка по-рано от повечето европейски страни. Така че защо не и в България?


Много хора свързват твърдите козметични продукти със сапун и е разбираемо, че това ги отблъсква. Преди години това може би е бил най-простия и примитивен измивен продукт, но формулите на твърдите продукти от последните години могат успешно да се конкурират с течните си аналози. Най-просто казано, твърдият козметичен бар е силно концентрирана твърда версия на на любимия ви гел-душ, измиващ гел за лице, екфолиант или крем.


Измиващият бар съдържа малко или никаква вода, което означава, че остават само активните съставки. За сравнение - течните измивни продукти обикновено съдържат 70-80% вода. Повече вода означава по-голямо тегло, което води до по-големи въглеродни емисии, пластмаса, необходима за опаковане и това е отпадък.


Преминавайки от бутилка към твърд козметичен бар, не само се отказвате от пластмасата, но и пестите вода. Без да се отказвате от качеството! Освен това, твърд козметичен бар също означава, че не е необходимо да се притеснявате за течностите в самолетите, когато пътувате.


Какви са лошите последствия от неглижирането на екологичните проблеми, които козметичната индустрия причинява?


Илюзията за изобилие прикрива факта, че толкова малко от водата на Земята - само 0,3% - е достъпна или може да се консумира от хората. Това вече не е достатъчно.

30% от кладенците в Индия са изоставени поради замърсяване. До 2025 г. се очаква недостигът на вода да засегне почти 2 милиарда души, които ще бъдат засегнати от болести, тъй като те ще прибягват до замърсена вода и ще се борят за оцеляването си. Тези оценки сочат, че две трети от населението на света ще живее в условия на недостиг на вода по това време.


Друга последица? Глад. Производството на храни изисква влагане на огромни количества вода, като за производството на 1 кг ориз са необходими между 3000 и 5000 литра, а за 1 кг пшеница - 900 литра. Месото и млечните продукти изискват още повече, като на селското стопанство се падат 70 % от световното потребление на вода.



За колко време стигат твърдите продукти?


Колко време ще издържи вашият зависи много от това колко често се миете, какво количество използвате, качеството на продукта, който използвате, и разбира се, начина на съхранение.


Марката за красота и устойчив начин на живот Solidifique представя следните данни колко средно издържат твърдите барчета по видове:


Почистващи продукти за лице: 3-4 месеца


Твърди масла за лице: 3-4 месеца


Измиващи продукти за тяло: 1 месец


Дезодоранти: 2 месеца


Твърди масла за тяло: 1-2 месеца


Твърди шампоани: над 80 измивания


Твърди балсами: над 80 измивания



Как се използват твърдите продукти?


Измиващите и ексфолиращи барове можете просто да разтриете на влажна кожа, да разпените и да измиете.

Твърдите масла за лице и тяло се нанасят с шпатулка и от топлината на кожата се разтопяват в нежно масло, което може да разнесете до попиване.


Твърдите козметични барове удобни ли са за носене във фитнеса и при пътуване?


Помислете за това - твърд козметичен бар означава, че не трябва да се притеснявате за:


1. Ограниченията за пътуване с течни продукти в самолетите


2. Няма повече течни продукти, които да се разливат навсякъде в чантата ви


3. Ненужни полупразни бутилки в несесера с тоалетни принадлежности


Преминаването към твърдата красота означава, че можете да намалите обема на козметичния си несесер до няколко обикновени твърди блокчета.


Наистина ли твърдите козметични блокчета са толкова много по-устойчиви?


С всеки избор, който правим, дори малък, вървим в правилната посока за опазване и възстановяване на околната среда и предпазване от излишно замърсяване на природата ни.


- Ако използвате 3 пъти твърд измивен продукт годишно, предотвратявате 9 пластмасови бутилки да бъдат произведени и да попаднат в депата за отпадъци и спестявате използването на 5,2 л вода за производството им


- Ако използвате 3 пъти твърди масла годишно, това са 7 x пластмасови бурканчета и 14,7 л вода.

18 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page